Biografie Friso ten Holt

Friso ten Holt – Kunstschilder (1921- 1997)

Friso ten Holt krijgt vanaf zijn 15e jaar zijn eerste tekenlessen van vader Henri in Bergen (NH), als voorbereiding op het toelatingsexamen voor de Rijksacademie in Amsterdam.

Op de Rijksacademie vervolgt hij zijn opleiding en leert daar goed kijken en verhoudingen zien. Hij zegt in een brief aan zijn jeugdvriend David Kouwenaar dat hij daar zijn hele leven dankbaar voor is gebleven. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog keert Friso terug naar Bergen om in een eigen atelier te gaan te schilderen. De invloed van de Franse schilder Cézanne is dan zijn uitgangspunt.

De invloed van Cézanne is een les in andere richting, in anders ‘ kijken’ : “ De achtergrond van het stilleven heeft in kleur evenveel belang als de appel op de voorgrond, de dingen gaan hun belang verliezen” .

Na de oorlog vormt tevens het cubisme een leidraad tot een verder schildersleven, het evenwicht tussen dingen en hun omgeving- lucht en land. Het gevecht van Jacob en de Engel, de verdrijving uit het paradijs, De schilder en zijn palet zijn daar voorbeelden van (zie tentoonstelling Kranenburgh-Bergen).

Na een studieverblijf van een halfjaar in Concarneau – Frankrijk (1953) met het hele gezin breekt een periode aan waarin de invloeden van wisselende luchten, contact met de zee zich ontwikkelen tot een eigen vrijheid en handschrift, waarin gezocht wordt naar heldere kleuren en vloeiende bewegingen.

Zelf zegt hij in een brief aan een goede vriend: “In 1960 heb ik eindelijk het gevoel het meest persoonlijk betrokken te raken : de zee, het strand, de luchten, paarden en de personen die zich daar bevonden. De ervaring is lichamelijk en het schilderen zelf wordt meer dan ooit physiek gebeuren “.

Als Friso ten Holt in de jaren 60 veel succes heeft in Engeland met schilderijen als de Zwemmers, Hollandse zee luchten en (strand)naakten wordt hij hoogleraar op de Rijksacademie..

Op het buurtschap Abbestede tussen Callantsoog en Groote Keeten koopt de familie ten Holt in 1955 met eerste vediende geld uit het kerkraam in Loosduinen een oud landarbeidershuisje.

In 1983 gaat Friso er, na aanbouw van een slaapvleugel- met zijn vrouw Vica daar definitief wonen en werken. In zijn verbouwde atelier, de voormalige woning van Ab Roos, schildert en aquarelleert hij tot aan zijn dood in 1997.

Hij voelt zich erkent, en begint aan een ontspannen oeuvre van het omliggende landschap van Callantsoog in al zijn wisselende facetten. Contacten met dorpsgenoten, zoals Ab Roos en Teun Mooij, de ijsvereniging het Zwanenwater, de dames van de aquarelclub, en leerlingen van de Rijksacademie op buitenstudie in Callantsoog verrijken zijn blikveld.